Zelfstudie

Bestudering van de eeuwenoude non-duale wijsheden is een van de twee pijlers van het pad naar Zelfrealisatie. De andere pijler gaat over ervaringen van hogere staten van bewustzijn. De Boeddha deed dit 25 eeuwen geleden al. Zijn teaching beruste op de Dharma (boeddhistische wijsheden) en meditatie (ervaringsoefeningen).

Aangezien het onbeschrijflijke onmogelijk in woorden is te vangen, zijn alle teachings verwijzingen. Bestudeer verschillende spirituele leraren. Hoe meer mensen je ongeveer de goede kant op ziet wijzen, hoe duidelijker het wordt waar ze echt naar wijzen.

Iedereen met internet heeft in deze moderne tijd toegang tot een ongekende rijkdom aan diverse teachings. Er worden zelfs prachtige documentaires gemaakt (bijv. Samadhi 1 & Samadhi 2) en krachtige korte instructievideo’s (bijv. The Rabbit Hole serie).

Uiteraard zijn er ook veel video’s en teachings die niet gaan over Zelfrealisatie. Die zijn niet slecht of fout, maar zorgen wel voor vertraging. Ze spelen zich af in de dualiteit en gaan niet over het transcenderen daarvan. Het bestuderen van de volgende onderwerpen kun je daarom beter even uitstellen:

Succes & rijkdom
Complottheorieën
Voorgaande levens
Spirituele healing
Engelen en geesten
Tweelingzielen
Wet van aantrekking
Chakra’s

Belangrijk: Kijk sowieso geen video’s die non-dualiteit proberen tegen te spreken of die je zogenaamd waarschuwen voor allerlei onzin. Die conditionering beïnvloedt je een andere kant op. Zet video’s die negatieve zaadjes planten zo snel mogelijk uit. Dat geldt ook voor video’s die beweren dat je allerlei bescherming nodig hebt, want dat impliceert gevaren. Je ware Zelf kent geen gevaren en dus ook geen angst.

Youtube

Om je op weg te helpen, heb ik op YouTube een lijsten samengesteld (zie links onderaan) van teachings en leraren die volgens mij wel behulpzaam zijn en in ieder geval voor het grootste gedeelte een zuivere verwijzing zijn naar het onbeschrijflijke Wonder van Bestaan. Natuurlijk slaat iedere leraar weleens de plank mis, dus geloof niet zomaar alles wat ze zeggen. Hoe meer verschillende leraren je bestudeert, hoe sneller je door krijgt wanneer dat gebeurt. Geloof niemand zomaar (ook ons niet). Ontdek zelf wat echt waar is.

Non-Dualiteit

Psychedelica

Algemene tip: Laat je onderbewuste het werk doen. Zet het aan op de achtergrond tijdens het ontbijten, schoonmaken, autorijden, wandelen, etc. Ga niet je best doen om het te begrijpen. Gewoon luisteren. Laat de woorden vanzelf je oor ingaan en laat je onderbewuste vanzelf opnemen wat het opneemt. Vertrouw erop dat de zaadjes vanzelf tot bloei zullen komen.